ISO 22000 beynəlxalq sisteminin tələblərinə cavab vermək üçün ilk addım qida təhlükəsizliyi idarəetmə sisteminin hazırlanmasıdır. Bu sistem Təhlükə Təhlili Kritik Nəzarət Nöqtəsinin (HACCP) prinsiplərinə əsaslanmalı və aşağıdakı komponentləri özündə birləşdirməlidir:
 
• Təhlükənin müəyyən edilməsi, qiymətləndirilməsi və nəzarəti
• Sənədləşdirilmiş prosedurlar, təlimatlar və qeydlər
• Qida təhlükəsizliyi idarəetmə sisteminin təsdiqi və yoxlanılması
• Kadrların hazırlanması
• Daxili auditlər
• Rəhbərliyin nəzərdən keçirilməsi
 
Təhlükənin müəyyən edilməsi, qiymətləndirilməsi və nəzarəti ISO 22000 sisteminin vacib komponentləridir. Təşkilatlar qida məhsullarına təsir edə biləcək təhlükələri müəyyən etməli və əlaqəli riskləri qiymətləndirməlidirlər. Daha sonra onlar riskləri aradan qaldırmaq və ya məqbul səviyyəyə endirmək üçün nəzarət tədbirlərini müəyyən etməlidirlər.
 
Təşkilatlar həmçinin işçilərin öz məsuliyyətlərini dərk etmələrini və prosedurlara əməl edə bilmələrini təmin etmək üçün sənədləşdirilmiş prosedurlar, təlimatlar və qeydlər hazırlamalıdırlar. Qida təhlükəsizliyi idarəetmə sisteminin effektiv olmasını təmin etmək üçün mütəmadi olaraq yoxlama aparılmalıdır.
 
Kadrların hazırlanması ISO 22000 sisteminin digər əsas tələbidir. Bütün işçilər qida ilə təhlükəsiz işləmə texnikası və yaxşı gigiyena təcrübələri üzrə adekvat şəkildə təlim keçməlidir. Qida təhlükəsizliyi idarəetmə sisteminin effektivliyini qiymətləndirmək üçün mütəmadi olaraq daxili auditlər aparılmalıdır.
 
Nəhayət, qida təhlükəsizliyinin idarə edilməsi sisteminin fəaliyyətini qiymətləndirmək və təkmilləşdirilməsi lazım olan sahələri müəyyən etmək üçün ildə ən azı bir dəfə rəhbərliyin nəzərdən keçirilməsi həyata keçirilməlidir. Yoxlamanın nəticələri sənədləşdirilməli və sistemdə lazımi dəyişikliklərin edilməsi üçün istifadə edilməlidir.
 
ISO 22000 sistemi təşkilatlardan qida təhlükəsizliyi təhlükələrini müəyyən etməli və qiymətləndirməli, qida təhlükəsizliyi idarəetmə sistemini inkişaf etdirməli və saxlamalı, sistemi təsdiq etməli və yoxlamalıdır, personalı öyrətməli, daxili auditlər aparmalı və sistemin fəaliyyətini nəzərdən keçirməlidir. Bu tələblərə əməl olunması qida məhsullarının təhlükəsizliyini, istehlakçıların sağlamlığını və təhlükəsizliyini təmin etməyə kömək edəcəkdir.
Onlayn chat
X